We spelen steeds minder naarmate we ouder worden, terwijl spelen 1 van onze psychologische basisbehoeften is (wist je dat?). Ik vroeg me af hoe dit komt, dus ik ging op onderzoek uit.
We leren van jongs af aan dat presteren belangrijk is. Het gehele schoolsysteem is daarop ingericht. Ook bij sport en muziekles ligt de focus vooral op beter worden. Kinderen leren al vroeg om hun natuurlijke speelse houding te onderdrukken en zich met zogenaamd nuttige dingen bezig te houden.
Als volwassene krijgen we verantwoordelijkheden. We worden meegezogen door ons drukke leventje. We maken geen tijd meer vrij om te spelen en we vinden spelen nutteloos. We zijn gewend om alles te doen voor een reden. Dat hebben we als kind al geleerd.
Spelen is echter helemaal niet nutteloos. Spelen is juist heel goed voor ons mentale en fysieke welzijn. Ik heb 20 positieve effecten van spelen voor je op een rijtje gezet die ik ben tegen gekomen tijdens mijn onderzoek naar spelen. Hopelijk motiveert het je om wat vaker tijd vrij te maken voor spelen.
Plezier
Bij spelen is plezier maken het hoofddoel. Je hebt de behoefte om door te blijven gaan, omdat je zo’n plezier hebt.
Creativiteit
Spelen draait om verbeelding, het verkennen van mogelijkheden, het improviseren, het krijgen van nieuwe ideeën en het vinden van nieuwe oplossingen.
In het nu zijn
Als je speelt vergeet je alles om je heen en raak je het besef van tijd kwijt. Je bent in het nu. Geen gedoe met yoga, meditatie of mindfulness.
Verbinding
Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen, het is leuk om samen iets leuks te ondernemen, het schept een band en zorgt voor een teamgevoel.
Leren
Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je pikt sociale vaardigheden op. Bovendien leer je makkelijker nieuwe dingen als je plezier hebt.
Minder stress
Als je speelt ontspan je en tegelijkertijd ga je helemaal op in het spel. Je hebt plezier en je lacht veel. Spelen is dus een ideaal middel om stress te verlagen.
Onbezorgdheid
Tijdens het spelen ben je onbezorgd en durf je fouten te maken. Als je een fout maakt, probeer je het gewoon nog een keer. Zonder beoordeling.
Veerkracht
Plezier is een positieve emotie. Als je regelmatig positieve emoties ervaart, verhoogt dat je veerkracht.
Probleemoplossend vermogen
Spelen zorgt voor de groei van het brein, en dan met name het deel van het brein dat zorgt voor een betere vaardigheid in het omgaan met problemen.
Fit worden
Bij spelen train je niet een specifieke spiergroep, je hele lichaam profiteert ervan. Je wordt behendig en wendbaar.
Ontdekken
Spelen zorgt ervoor dat we meer gaan improviseren, wat tot gevolg heeft dat we nieuwe dingen ontdekken. We gaan dingen op een andere manier zien en krijgen een frisse blik.
Je leert incasseren
Verliezen voelt niet fijn, maar is niet daadwerkelijk bedreigend. Fouten maken en vallen ook niet. Spelen is een manier om daarachter te komen.
Flexibiliteit
Tijdens het spelen anticipeer je op onverwachte situaties. Je bent bezig met het oplossen van een puzzel, zowel mentaal als fysiek. Je speelt in op een veranderende omgeving, situatie, reactie van de ander of allemaal tegelijk.
Vermindering negatieve emoties
Door te spelen kun je beter omgaan met negatieve emoties. Het werkt als een soort uitlaatklep.
Iedereen kan het
Iedereen heeft als kind gespeeld, dus het zit in je.
Verkennen van grenzen
In sociaal opzicht kan spelen helpen met het verkennen van je eigen en andermans grenzen.
Autonomie
Autonoom zijn betekent dat je iets doet uit vrijwilligheid. Je speelt omdat jij daar op dat moment zin in hebt en je kunt stoppen wanneer je wilt.
Positiviteit
Spelen is de manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in je dag te brengen.
Energie
Spelen zorgt ervoor dat je je energieker voelt en jonger.
Openheid
Plezier is een emotie die net als andere positieve emoties zorgt voor openstaan, contact maken en sociale betrokkenheid. Daarnaast maakt het ons brein flexibel en stelt het brein open voor een veranderende wereld.