Over Speelis

Hoe het begon
Mijn naam is Aline en ik ben de oprichter van Speelis. Vorig jaar ben ik uit een startup gestapt waar ik mede-eigenaar van was. Ik had sinds lange tijd niet meer de vrijheid om te spelen en te experimenteren, zoals ik in het begin bij deze startup had.

Een maand later heb ik een seminar van Frank Boon bijgewoond met als doel op basis van mijn kernwaardes en kernkwaliteiten mijn missie te definiëren. Op die dag vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik ging naar huis met een duidelijke missie. Een missie waar ik nog steeds helemaal blij van word. Mijn missie is zoveel mogelijk mensen inspireren om meer te gaan spelen en met elkaar te verbinden.

Het leuke van spelen is dat je alles om je heen vergeet. Je raakt het besef van tijd kwijt. Je gaat helemaal op in het spel. Een soort mindfulness, waar je nog vrolijk van wordt ook. En als je dat samen met iemand doet, zorgt het voor verbinding met elkaar en een teamgevoel. Hier heb ik 20 positieve effecten van spelen voor je op een rijtje gezet.

Leuk detail... Op weg naar het seminar zag ik een boek in de etalage staan dat meteen mijn aandacht trok. Het boek had als titel ‘Let’s Play Outdoors!’.

Het idee
Tijdens het doen van interviews om te onderzoeken hoe ik mensen zou kunnen inspireren om meer te gaan spelen werd duidelijk dat veel mensen vastzitten in ingesleten gewoontes, zowel thuis als op het werk. Hierdoor verliezen ze het contact met elkaar en met zichzelf. Ze zouden graag wat meer willen (be)leven op een laagdrempelige manier.

Zo is het idee ontstaan om met simpele korte originele speelopdrachten het voor mensen makkelijk te maken iets te beleven waar ze vrolijk van worden. Iets wat met weinig middelen in of rondom hun huis, werk of camper gedaan kan worden. Iets waar ze een ‘ik wil hier meer van’-gevoel bij krijgen. En - heel belangrijk - iets waar geen schermpje voor nodig is.

Speeltypes
Tijdens het ontwikkelen en testen van de speelopdrachten werd duidelijk dat niet iedereen dezelfde spellen leuk vindt. Sterker nog, het is nogal onvoorspelbaar wie welk spel leuk vindt. Na onderzoek kwam ik erachter dat er 8 speeltypes zijn. Afhankelijk van jouw speeltypes vind je een bepaald soort spel wel of niet leuk. Als je activiteiten doet die bij jouw speeltypes passen, dan komt vanzelf het speelse in je naar boven.

Deze ontdekking heeft ertoe geleid dat ik speelopdrachten ben gaan ontwikkelen voor ieder speeltype. En het werkt! Na uitgebreid testen blijkt dat mensen met een bepaald speeltype de daarvoor ontwikkelde speelopdrachten ook echt leuk vinden om te doen.

Het unieke van Speelis
De speelopdrachten van Speelis zijn stuk voor stuk origineel en uniek. Ze zijn laagdrempelig en je kunt ze met weinig middelen in of rondom je huis, werk of camper doen. Omdat de speelopdrachten van Speelis afgestemd zijn op jouw of jullie speeltypes, komt vanzelf het speelse in je naar boven.

Veel speelplezier!